Göran Molins avancerade tips och fototeknik

Göran Molin, fotograf https://www.goranmolin.com/


Mina tankar och erfarenheter om att fotografera hästar:

Tekniken

Om möjligt fotografera med en så kallad systemkamera. Undvik vidvinkel, gärna ett teleobjektiv. Jag brukar ta exteriörbilder på en brännvidd ungefär mellan 70 och 100 mm brännvidd. Detta råd gäller en kamera med fullformatssensor (24x36mm) precis samma storlek som den gamla 135 filmen. Nu finns det också många digitala kameror med mindre sensorer som gör samma uppgift mycket bra. Samma råd för dem är att zooma in lite för att få ett naturligare perspektiv av hästen, vidvinkel förstör förstärker den onaturliga effekten. Den som försökt att fotografera ett hästhuvud rakt framifrån, kanske lite från undersidan har säkert upplevt effekten av hur bilden förvrängs. Ska man fotografera med mobil som är mycket vidvinkliga i grunden, försök zooma in lite med den också.
Detta kommer att ske med en förlust av bildkvalité när det gäller något äldre mobiler med kamera. Zoomningen sker rent digitalt och en mindre del av mobilens sensor används. De senaste modellerna har olika linser att välja på, använd då denna som gör att du kommer närmare motivet, du får själv justera avståndet till motivet genom att flytta dig själv.

Ljuset

Ska du fotografera med mobilen försök ha så bra ljusförhållande som möjligt. Du kanske tänker en riktigt fin dag med blå himmel och strålande sol. Detta ger hög kontrast på dina bilder, detta särskilt med mobilen som kan ge utfrätta ljusa partier och svarta skuggor. Bättre att föredra är en mulen ljus himmel, detta ger ett mjukare ljus och jämnare belyst motiv. Fotograferar man i solsken se till att ha solen i ryggen så den lyser rakt på ditt motiv. Detta gäller särskilt om du fotograferar med mobilen, mobilens vidvinkliga lilla lins hamnar då i skugga och ger inga
strålningseffekter som annars kan vara besvärliga för att bedöma till exempel en hästs exteriör. Systemkameror med riktigt bra (läs svindyra) objektiv med är mycket mer förlåtande med ljuset. Uppsök gärna skuggan soliga dagar.

Vilka bilder

Personligen tycker jag det är trevligt med en riktigt bra exteriör bild på hela hästen i annonsen, kanske ett porträtt på huvudet. Sedan tänker jag att man vill se vad hästen är utbildad för. Är det till exempel ett föl som man kan lyfta benen på obehindrat tycker jag man ska visa det på bild eller att den är ”snäll att lasta” så ska det synas på bild. Bilder på utbildningsnivå, körning, ridning, dressyr, hoppning, brukskörning och så vidare är väl trevligt att man visar upp. Sätten att sälja på är nog många, kanske vill man hellre sälja in hästen rent fysiskt på plats och visa vad den håller för.

Dagens mobiler ger också en bra möjlighet att filma hästen utan att de filerna blir förstora och tunga, rörliga bilder är något som ger uppmärksamhet och triggar vår hjärna. Ska du filma, ta stöd på något sätt. Kanske rent av med ett stativ, det finns många små enkla hjälpmedel på nätet. Inget är så jobbigt som att titta på skakande filmer.

Tankar

Bra bilder säljer och slarvigt tagna drar ner helhetsintrycket. Hur tar man då en bra bild?
Precis som vi måste lära oss att gå, lära oss att simma, att läsa, räkna, och så vidare så måste vi öva
oss att ta bra bilder. Tänk på bakgrunden, den ska vara ”lugn och ren” framhäv ditt motiv. En rak horisont är ett plus om du har en sådan i din bild. Sedan är det bara att öva, öva och öva tills du är nöjd. Det som inte blir bra raderar du bara. Och tänk på att om du skulle misslyckas så har du inte gjort något dumt, det betyder bara att du vågade prova. På det igen bara.

Och skulle det kännas det övermäktigt så kanske du kan anlita ett proffs.

Lycka till med allt.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram